ECB verlaagt de rente: wat betekent dit voor u?

Waarschijnlijk heeft u het al in de krant gelezen of op het journaal gezien: de Europese Centrale Bank (ECB) gaat de belangrijkste rente verlagen. Maar wat betekent dat voor u?

Stapeltjes munten van groot naar klein met een pijl naar beneden en een rentepercentage
Nieuws
Datum: 10-06-2024

De ECB heeft besloten om de rente te verlagen die banken moeten betalen. Daardoor zijn ze goedkoper uit als ze geld lenen van de ECB. De Europese bank doet dit in de hoop dat deze lagere kosten worden doorgeven aan bedrijven en consumenten zoals u. Hierdoor kan bijvoorbeeld uw lening of hypotheek goedkoper worden.

Economie 'boosten'

Met de beslissing hoopt de centrale bank de economie in Europa een boost te geven. Die draait momenteel namelijk niet op z'n best. Maar wanneer lenen goedkoper wordt, is de kans groot dat bedrijven meer gaan investeren en consumenten meer gaan uitgeven. Dit kan helpen om de economische groei te stimuleren. En omdat de inflatie inmiddels redelijk onder controle lijkt, heeft de ECB besloten dat dit het moment is om ook de rente te verlagen.

Minder betalen

Voor u persoonlijk kan deze renteverlaging positief uitpakken. Als u een hypotheek heeft met een variabele rente of van plan bent binnenkort een hypotheek af te sluiten, gaat de rente op die lening – op termijn – waarschijnlijk omlaag. Dit zou lagere maandlasten voor u betekenen. Ook voor persoonlijke leningen kan dit gunstig zijn omdat u dan minder hoeft te betalen.

Hoe zit het met uw spaargeld?

Een ander effect kan zijn dat de rente op uw spaarrekening daalt, omdat banken minder verdienen aan uitgeleend geld. Het gevolg is dan dat uw spaarkapitaal minder hard groeit. Maar ter geruststelling: experts verwachten niet dat Nederlandse banken dit snel zullen doen.

Optimisme

De beslissing van de ECB straalt optimisme uit: de inflatie is nog niet helemaal op het gewenste niveau, maar toch durft de bank de renteverlaging al aan. De kans bestaat dat deze trend zich voortzet. En dat zou goed nieuws zijn voor iedereen die geld wil lenen, of het nu voor een verbouwing, een auto of een (eerste) huis is.

Vragen? Stel ze gerust!

Heeft u nog vragen over dit bericht? Stel ze ons dan gerust. We helpen u graag verder.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op. 

Wij nemen de regelgeving met betrekking tot de bescherming van uw persoonsgegevens serieus en hechten veel waarde aan de bescherming van uw privacy. Bekijk hier ons Privacy statement.

Stel ons gerust uw vraag